Sunday, June 17, 2012

SIMPLE PAVLOVA FOR PERFECT DESSERT!!





wahhh!!
sudah lame xmenghupdate blog,,,
remember me??huhu..

kali ni CIK nak update resipi pavlova yg dimodifiedkan utk sesiape yang
sukekan bende SIMPLE but NICE!












resipi nye adalah seperti berikuT,,,,


SIMPLE PAVLOVA

-4 BIJI TELUR
-1 CAWAN GULA CASTOR (Kalau saye,,cume letak 3 per 4 drp cwn)
-1/2 SUDU ESSENCE VANILA
-2 SUDU KECIL CUKA
-2 SUDU BESAR TEPUNG JAGUNG
-WHIPPING CREAM (Kalau nak senang beli yg spray)
-SETIN TROPICAL FRUIT,,(buahbuahan yg da dicampur tuee)

CARA-CARA:
1. Mule2,oven dipanaskan pada suhu 150 c selame 10 minit
2. Putar telur putih hingge berbuih dan masukkan gule sedikit sedikit, putar hingge adunan menjadi meringue(meaning putar telor putih tu samapai die xboleh jatoh kalau diterbalikkan)
3. Masukkan tepung jagung dan cuka makan, gaul kaedah kaup balik
4. Masukkan dan letak adunan diatas loyang.suke aty nak bentok ape.seboleh bolehnye letak diatas baking paper n xpayah rata ke bucu loyang.
5. Masukkan kedalam oven dan turunkan suhu oven kepade 120c dan bakar selame 1 jam 20 minit mengunekan api atas bawah.
6.Bile telah masak biarkan pavlova menyejuk dalam oven.
7.siap....bile da sejuk kite letak whipcream diatasnye bersama tropical fruit,,,

P/S: lebihan tropical fruit and air didalam nye jangan dibazirkan,,,apekate kite jadi creative cket dgn membuat air yg meletop!!

LOOK AT THIS PICS,,N TRY IT URSELF,,BELIEVE ME,,mmg boom!




ICE TROPICAL SYRUP
-mule dgn meletakkan ais didlm jug,,,loook presentable la konon
-lebihan tropical bersama air jus didlmnye,,,dicampur dgn sky juice(air masak),,
-served it chill






No comments:

Post a Comment